HAMMER Studio » Бирен следобед в Hammer Studio
HS

“Тези негодници пиянстват в студиото!”. Помислихте си го, нали? Да, ама не познахте – пием портокалов сок и хапваме хот-дог. Но все пак нещата се въртят около бирата. Със своята искряща фотогеничност, тя е идеалният обект за илюстриране на някои похвати при заснемане на прозрачни предмети във фотографско студио. И така, да започваме:

hammer-beer-01

1. Поставяме обикновен хартиен фон върху предметната маса и позиционираме върху него бутилка бира, която е предварително “гримирана”. Осветяваме посредством софтбокс, така че да получим колонен блик върху бутилката. Основната идея на кадъра започва да се изяснява, но трябва да поработим още за постигането на една по-ефектна и завършена визия.

hammer-beer-02

2. Прецизираме позицията на софтбокса така, че да получим по-тънък и добре оформен блик и да засилим ефекта от пречупването на светлината, която преминава през бутилката. Подготваме специални хартиени отражатели, които ще използваме по-късно.

hammer-beer-03

3. Поставяме маска, за да затъмним задната част на фона. Вече е време и за най-специалната част от днешното  ни занятие – правим специална манипулация, която кара бутилката да “светне”. По този начин подчертаваме прозрачността на заснетия обект. Създаваме още един, но по-дискретен блик в дясната част на бутилката.

hammer-beer-04

4. Забъркваме странна смес от вода, захарен сироп и някои други съставки, които забавят процеса на изпаряване. Напръскваме бутилката и получаваме ефектни топчести капчици, които си стоят там, където сме ги сложили и не искат ха ходят никъде. Правим ефектен градиент върху фона. Добавяме отражател, за да проработим по-добре етикета на бирата.

hammer-beer-05

5. Малко постпроцесинг и сме готови. От тук нататък работата поемат художниците и графичните дизайнери.

6. Отиваме да пием. . . минерална вода. Повярвахте ни, нали? Не, разбира се. Отиваме да пийнем по бира, да поработим по учебната програма на Hammer Studio и да включим това упражнение в серията уроци за тази есен.

© 2009 HAMMER STUDIO – Борис Бишков, Георги Божиков