HAMMER Studio » Портфолио и участие в кастинг он-лайн
HS

Голама част от кастингите за модели се провеждат след или единствено чрез селекция по портфолио. Независимо дали става въпрос за кастинг с кандидатстване или даден фотограф/агенция преглежда профили на модели в интернет (това също е вид кастинг), портфолиото е и остава ключов фактор за ангажименине на модела. Друг основен фактор за популярността на даден модел, и оттам за успеха му като такъв, е участието в кастинги. Никой не е станал „топ-модел“ седейки вкъщи и чакайки да го „открият“.

С популяризирането на интернет и цифровите технологии все повече модели поддържат портфолио и все повече агенции и фотографи търсят модели и провеждат кастинги онлайн. Това освен, че спестява много време и средства и на двете страни, помага най-вече за популярността на даден модел (за сравнение – доскоро моделите са обикаляли от агенция на агенция с папка в ръка – сами преценете колко агенции и фотографи могат да запознаят със себе си по този начин)

По долу ще намерите отговор на няколко основни въпроса свързани със създаване и поддръжка на добро портфолио и участие в онлайн кастинги.

Преди всичко трябва да уточним, че няма такова нещо като „перфектно портфолио“. Портфолиото на даден модел се развива паралелно с кариерата му – то може да е добро към даден момент и да става по-добро или по-лошо с времето.
Въпросът за създаване и поддържане на добро портфолио седи с еднаква сила както пред начинаещите, така и пред професионалните модели. Докато първите, при липса на професонални сесии, си задават въпроса какви снимки да включат в него, вторите, имайки десетки фотосесии зад гърба си, се питат кои снимки да оставят. Едно от задължителните условия за добро портфолио на модел е да е съставено от актулани снимки – това е разликата между основно портфолио и професионална биография. Избрани снимки от участия в миналото могат да бъдат част от професионалната биография, но не и от представянето на модела. Снимките в портфолиото е нормално да се опресняват поне два пъти годишно, както и след всяка промяна във външния вид на модела – цвят и дължина на коса, татуировки и др., като и в двата случая е нормално старите снимки да отпаднат.
Желателно е снимките избрани за портфолио да се съхраняват в отделна папка на компютъра или на преносима памет, за да са готови и под ръка при необходимост, а не да бъдат търсени сред други в последния момент.

Какви снимки трябва да съдържа основното портфолио?
Най-важното правило е снимките да са на фокус! Независимо дали са снимани от професионалист със скъпа фототехника или от приятел с джобна фотокамера /това изключва GSM!/ – досатъчно е снимката да е на фокус и модела да се вижда ясно.
За начинаещите модели – избягвайте да включвате снимки от плажа, от партита или вкъщи в хола пред гардероба. Едноцветна стена или парка пред блока са перфектен фон като начало.
Желателно е снимките в основното портфолио да са с минимална цифрова обработка – трябва да дават реална представа за модела, а не как изглежда след обработка – всеки фотограф обработва снимките си по индивидуален начин.
Основни снимки, които трябва да присъстват в портфолиото на всеки модел са:
- портрет – профил и анфас. Желателно е портретните снимки да са с минимален грим и допълнителна обработка.
- цял ръст – профил и анфас в естествена поза. Снимките на цяло тяло не е задължително да са по бански или бельо – достатъчно е да дават представа за фигурата и структурата на тялото на модела.
- пози и гримаси – снимки в различна от естествената поза на тялото и лицето даващи представа за „артистичността“ и възможностите на модела. Желателно е да има усмихнати снимки – „нацупените муцунки“ с „глътнати бузки“ не са пътят към успеха.

Какъв размер да са снимките?
За препоръчване е снимките в онлайн портфолиото да се визуализилат нормално на един екран, без да се налага да се „скролват“. 800/600 пиксела при 72 пиксела на инч е достатъчно голяма като размер снимка, като в същото време е достатъчно лека за зареждане в интернет. Преди да качите снимка в интернет проверете в какъв разтер ще се показва на сайта и я форматирайте в този размер на локалния си компютър. Повечето програми за автоматично оразмеряване при качване в сайт развалят драстично качеството на снимката.

Колко голямо да бъде портфолиото?
Принципът „Колкото повече – толкова повече“ не е в сила при съставяне на портфолио, но и 2 „перфектни“ снимки не вършат работа. Нормалният размер на едно стандартно печатно портфолио за участие в кастинг е между 12 и 20 основни снимки /представяне/ + 20-30 снимки от участия във времето. Същото правило важи и за опнлайн портфолиото. Повечето сайтове дават възможност за представяне на допълнителни снимки в отделни галерии към профила на модела, така че е добре в оснвното портфолио да се включат 12-20 снимки отговарящи на условията от предния въпрос. Запомнете, че агенцията или фотографът, който разглежда профила, ще си състави мнение от основното портфолио а не от професионланата ви история.
Какво още трябва да съдържа портфолиото?
- основни данни – възраст, цвят на коса, очи, кожа, татуировки, пиърсинг и др.
- мерки – ръст, гръдна обикалка, талия, ханш, номер дрехи и обувки
- описание / биография – няколко думи за модела като човек, история и избрани участия от професионалната кариера.

Колко и какви снимки за изпратя за кастинг?
Ако в условията на кастинга не е посочено друго е достатъчно да изпратите 4-6 снимки – портрет, цяло тяло, пози. Размерът на снимките трябва да позволява възпроизвеждане в рамките на един екран. Не забравявйте да изпратите и информация за себе си – данни, мерки, описание и задължително информация за обратна връзка.
Ако в условията на кастинга е посочено, че трябва да изпратите голи снимки, предварително се уверете в сериозността на агенцията / фотографа организатор, и че тези снимки няма да бъдат преотстъпвани на трети лица и/или разпространявани и ползвани без Ваше съгласие!